In verbinding met elkaar

Deze week was ik in gesprek met een moeder over de moeilijkheden waar ze tegenaan loopt met haar 15-jarige dochter. De dochter heeft een vriendje, waar de ouders niet zo blij mee zijn. Moeder ziet dat haar dochter zichzelf verliest in het contact met haar vriend. De vriendinnen van de dochter voelen zich afgeschreven en zijn er nu klaar mee. De ouders proberen grenzen aan te geven, maar elke keer lijkt het liegen en bedriegen daar juist erger mee te worden.

Wat is er de oorzaak van, dat het in plaats van beter juist erger wordt?

De dochter leert de mogelijkheden in het leven kennen. De vrijheid die lonkt en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, is vaak nog te groot en te onoverzichtelijk. Wat kan wel en wat niet? Wat voelt goed en wat niet? Onbewust zijn dit de vragen waar de dochter mee worstelt. Dit proces heeft vaak begeleiding nodig van de ouders. Zeker als je merkt dat je dochter haar grenzen niet durft te trekken. Aan de ene kant wil je dochter op die leeftijd alles zelf uitzoeken en aan de andere kant is dit allemaal nog zo nieuw voor haar dat er veel vragen onbeantwoord blijven. Hoe zelfverzekerd je dochter ook overkomt, lief en aardig gevonden worden, is waar ze naar verlangt. Samen met een veilige thuishaven, waar ze nog op terug kan vallen.

Ben ik goed genoeg?

Deze vraag komt heel vaak terug. Zowel bij kinderen als volwassenen. Als je daarvoor dingen laat gebeuren, die niet goed voelen, dan schiet je te ver door. Dat werkt uiteindelijk voor niemand in je omgeving. Het voelt niet goed voor de jezelf, niet voor de overige gezinsleden en alle mensen die om je heen staan. Op een dergelijk moment is het raadzaam om de grenzen heel duidelijk te stellen om de veiligheid weer te herstellen. Kinderen zijn daartoe nog niet zelf in staat. Daar zijn op dat moment de ouders de aangewezen personen voor om die te geven.

In dit voorbeeld hebben de ouders de afspraak gemaakt om eerst met het betreffende vriendje in gesprek te gaan, voordat er weer bij elkaar geslapen mocht worden. In dit geval is er een situatie ontstaan, waarbij de regels gemakkelijk overtreden kunnen worden. De ouders hebben binnenkort een feestje, waarbij de mogelijkheid aanwezig is, dat het vriendje toch zou kunnen blijven slapen. Op een dergelijk moment kun je er het beste voor zorgen dat je duidelijkheid schept, door vooraf keuzes te geven. De dochter zou voor de keuze gesteld kunnen worden om óf het vriendje voorafgaand aan het feestje thuis uit te nodigen óf mee laten gaan naar het feestje. Je kunt, als ouders, de touwtjes in handen nemen en de consequenties helder en duidelijk weergeven. Natuurlijk zal de dochter hierop reageren en je voor van alles en nog wat uitmaken. Dat zijn hele natuurlijke, emotionele reacties. Die emoties zakken vanzelf weer af. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om dit op een moment te vertellen, dat daarvoor ook de tijd is. Het zal voor de dochter in eerste instantie helemaal niet fijn voelen dat de touwtjes worden aangespannen. Als ouder kun je vertellen, dat je dochter hier om vraagt. Dat ze het nodig heeft, omdat dit voor haar nog te lastig is. Dat ze nog niet in staat is om met deze verantwoordelijkheden om te gaan, waardoor het van belang is dat jullie als ouders hierop inspelen. En dat dit prima is, omdat ze dit aan het leren is!

Als ouder ben je een rolmodel voor je kind!

Jij laat als ouder zien wat een goede relatie inhoudt en wat dat níet betekent. Dat  geef je door aan je kinderen. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor vrienden en vriendinnen. Je laat zien hoe je met elkaar omgaat en hoe je erover praat met elkaar. De waarden en normen hierover geef je mee aan je kinderen.

Ben je je hiervan bewust?

Vind je het belangrijk dat je kind niet over zich heen laat lopen door vrienden en/of vriendinnen? Dan hoor ik weleens: ‘dan geef je ook maar een duw terug!’ Wat in dit hierboven beschreven voorbeeld, natuurlijk weinig uit zal halen. Een gesprek hierover, waarin je vertelt wat jijzelf hebt meegemaakt en wat voor jou heeft geholpen kan helpend zijn voor je kind. Je kunt vertellen wanneer voor jou iemand een vriend is en wat er voor jou van belang is bij een vriendschap. Door aan te geven dat iemand voor jou een vriend is, als hij ook accepteert dat hij of zij niet altijd zijn zin krijgt. Dat je er samen over kan praten. Door op een open manier te praten over vriendschappen en relaties kun je nieuwsgierige vragen stellen aan je zoon of dochter. Hier kan een heel leuk en onverwacht gesprek uit voortkomen.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst met mooie, waardevolle gesprekken. En natuurlijk groot geluk in 2017!

P.s. 1 We zijn allemaal succesvolle ouders. We hebben prachtige kinderen op de wereld gezet. Wil jij 2017 starten met inspiratie en/of informatie hoe je nóg succesvoller kunt zijn als ouder? Meld je dan nu aan via de mail info@grootgelukkindercoaching.nl voor de workshop op dinsdag 10-1-2017 van 19.30-20.30u. “Ik ben een succesvolle ouder”.

P.s.2 Herken je je in deze situatie of wil je iets met me delen, dan kun je me ook mailen!