Mijn kind is boos! Zij voelt dat haar onrecht wordt aangedaan en zij gaat door roeien en ruiten. Ze lijkt de ander totaal te vergeten en al het vuur lijkt eruit te komen. Er is geen blussen meer aan. Wat je ook doet, je komt niet bij haar binnen. Het is de schuld van de ander! Het einde van het liedje is dat je twee kinderen hebt, die vol zitten met emoties. Het ene kind boos en de ander verdrietig, wat kan je als ouder doen?
Jij verlangt naar de rust en harmonie binnen het gezin. Je had het ouderschap zo anders voorgesteld. Je gunt je kind al het geluk, helaas lijkt het plaatje in je hoofd geromantiseerd. Toch lijkt het anderen wel te lukken. Ben ik dan de ouder die hierin blijkt te falen? Wees gerust, je kind wil je een geschenk bieden. Zij wil jou iets leren, iets wat jou geluk brengt. De manier waarop je kind jou dit laat zien, is echter een andere taal dan dat wij als ouder spreken.
Stel je eens voor, jij bent heel erg boos. Is het gezond om dit gevoel te stoppen? Is het gezond om dit gevoel te onderdrukken? Het is heel waarschijnlijk dat wat jij ooit hebt geleerd. Gevoelens en emoties laat je niet zien, toch? Je hebt niet geleerd om hiermee om te gaan. Iets wat je niet hebt geleerd, kun je ook niet aan een ander leren. Jouw kind laat je zien, dat deze gevoelens er mogen zijn. Je kind wil jou leren wat je kan doen, omdat hij zich veilig bij je voelt om alles te laten zien!
Wat willen deze boze gevoelens? Het liefst voordat het de spuigaten uitloopt en er ongelukken gebeuren. Ook deze gevoelens willen gevoeld, gehoord en erkend worden. Probeer het maar eens uit, als je deze gevoelens bij je kind de ruimte geeft. Blijf aanwezig en laat het toe. Steun je kind en geef aan waar het veilig blijft, door te begrenzen waar en hoe hij uiting kan geven aan zijn gevoel.
Ja, ik zie dat je heel boos bent.
Ik ben er voor je.
Kom, gooi het hier er maar uit.
Lucht het op? Wat heb je nodig?
We blijken vaak een oordeel te hebben over negatieve gevoelens zoals boosheid, bedroefd en bang zijn. Deze gevoelens willen worden toegelaten. Laat ze er eenvoudig weg zijn. Bekijk ze aandachtig, zonder ze te beoordelen. Je kind heeft het nodig om gezien en gehoord te worden, precies zoals hij is. Bied hem de veilige haven voor ALLES wat hij ervaart.
Laat je kind merken dat ook die gevoelens er mogen zijn?
Zeg je JA tegen alle gevoelens?
Bekijk eens wat jij met jouw gevoelens doet. Stop je ze weg? Ga je ervoor op de vlucht? Bevries je en laat je het voor wat het is? Wat is jouw manier van (over)leven?
Weet dat als je de ruimte geeft aan al deze gevoelens, ze toestemming geeft om ze toe te laten, je bezig bent met loslaten. Loslaten is niet wegdrukken of vluchten. Loslaten is juist toelaten en daarna vloeit het vanzelf weg. Doe je dit liever samen met iemand die je vertrouwt? Geef je zelf de ruimte om toe te geven aan je verlangens. Diep van binnen weet je best wat juist is voor jou.
Liefs Lisa
De kindercoach die helpt als je kind niet lekker in zijn vel zit, zonder het kind te belasten.
P.s. Wil je inspiratie voor meer geluk als liefdevolle ouder? Mail gerust met deze vraag, dan stuur ik je het e-book: ‘De liefdevolle ouder’ door via de mail.
P.s.2 Heeft jouw kind het lastig, lees meer
p.s. 3 Heb je zin om andere mama’s te ontmoeten tijdens 4M’s? Eén keer per maand op donderdagavond organiseer ik het Maandelijks Me-time Moment voor Mama’s. We pakken ‘cadeautjes’ uit die we elkaar geven door onze krachten te bundelen. Samenkomen om te mediteren, visualiseren, inspiratie opdoen voor jezelf om samen met je kind te doen en verhalen te delen. Neem gerust contact met me op als je wilt komen?