“Trek je jas nu aan, we gaan!”. Dit is al de derde keer dat je al mopperend op je kind staat te wachten.” Schiet eens op, stop met ruzie maken of met het getreuzel en doe wat ik je heb gevraagd”.
Het volume van je stem wordt steeds verder opgeschroefd. Het lijkt alsof je kind er met zijn gedachten niet bij is en jij bent de irritatiegrens al ver voorbij. Je wordt er gek van om iedere keer weer in deze situaties te belanden. Het bezorgt je iedere keer weer ergernis en het maakt je soms uiteindelijk boos. En dat is toch echt niet wat je wilt! Alleen weet je deze vicieuze cirkel niet te doorbreken. Je hebt het lief gevraagd, je bent boos geworden en allemaal lijkt het niet te helpen.
De werkelijkheid is anders!
Het beeld dat je had van een gezin lijkt niet op de realiteit. Het lijkt alsof je niet goed bent afgesteld. Je stelt het in gedachten bij en het beeld wat naar voren komt staat in groot contrast met het nu. Jullie als ouders samen met je kind, blij en vol vertrouwen, huppelend door het leven. Je kind dat lekker in zijn vel zit, plezier heeft en dat opkomt voor zichzelf. Je kind dat zijn eigen koers durft te varen. Kortom een gelukkig gezin waar een ieder geluk ervaart en zelfverzekerd is.
Wat is er met mijn kind aan de hand?
De ontwikkeling, de groei die je als kind, jongere en volwassene doormaakt, brengt je elk jaar een stukje verder in je proces naar je beste zelf. Dit proces verloopt vaak niet zonder blokkades en wegversperringen. Soms ervaart je kind struikelblokken op emotioneel, sociaal en/of cognitief gebied. Je kind merkt dat er iets niet gemakkelijk gaat in zijn/haar leven. Er kunnen problemen zijn met de relatie tussen broertjes / zusjes, vriendjes / vriendinnetjes of het leren is lastig. Je kind komt emoties tegen van boosheid, (weggestopt) verdriet, angsten, etc. Je kind vindt het lastig om zijn emoties te uiten of geeft zich er volledig aan over, waardoor dát maakt dat je kind niet verder kan komen. Je kind heeft last van negatieve gedachten, die ervoor zorgen dat hij tot niets komt. Hij weet nog niet hoe er om hulp gevraagd kan worden aan de mensen om hem heen. Of hij legt de schuld bij de ander, waardoor hij zichzelf vrijpleit. Toch merkt je kind dat hij hier niet verder mee komt en beklaagt zich over anderen. Ook jou als ouder valt dat op.
Aandacht voor elkaar.
Je kind zit niet lekker in zijn vel! En dat uit zich door:
-slecht of niet te luisteren
-schreeuwen, schoppen en/of slaan
-lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn en ander ongemak zonder medische verklaring
-vaak moe en/of verdrietig
-je kind trekt zich juist terug in zijn eigen wereldje.
Dit zijn allemaal uitingen waar kinderen tegenaan kunnen lopen. En de meest waardevolle bijdrage die je je kind dan kunt bieden, is aandacht geven. Neem de tijd om samen met je kind te zijn. Probeer een moment van de dag vrij te maken waarbij je alleen kunt zijn met je kind. Ga dan bijvoorbeeld samen iets doen wat je beiden leuk vind. Denk aan bijvoorbeeld samen te gaan spelen, naar buiten gaan, voorlezen, en alle andere dingen die je kunt bedenken. Ken je bijvoorbeeld nog het spelletje van tekenen op je rug? Dat zijn hele eenvoudige spelletjes die je even fijn met elkaar in verbinding brengt. De gesprekken met je kind ontstaan als daar de ruimte voor is!
Herken je je kind hierin? Zou je je kind graag hulp willen geven en weet je zelf (even) niet hoe? Of is je kind (nog) niet toe aan hulp en kan jij wel advies, tips en inspiratie gebruiken?
Is je kind tussen de 4 en 8 jaar? Dan kun je je als ouder opgeven voor de workshop: “Je bent een succesvolle ouder!” die ik op wo 5 juli 2017 geef van 10.00-12.00 uur. Ik deel met je welke stappen je kunt zetten als ouder om meer balans in je gezin te brengen. Ook voor individuele coaching ben je welkom bij Groot Geluk kindercoaching mét of zónder je kind.
Liefs Lisa