Tijdens de ochtendspits lijkt er (alweer) een strijd te ontstaan met je kinderen. Ze werken niet echt mee, zoals jij dat graag zou willen. Na een langdurig heen en weer getrek komen jullie tot een soort van status quo. Maar er zijn al wat scheurtjes ontstaan, de strijd ligt nog op de loer. Het voelt niet écht lekker en je vraagt je af wat er voor nodig is om deze situatie te verbeteren.
De boosheid ontvlamt
Plotseling staat je kind naast je te schreeuwen. Een enorme hoeveelheid woede volgt alsof er een vulkaan uitbarst! Hij staat stampvoetend en wild om zich heen te slaan? Woedend spuwt hij de meest lelijke woorden naar je toe en word je overspoeld door al dit geweld.
Wat is ervoor nodig om die schreeuwende, stampvoetende en tierende fase voorbij te gaan? Jij, de ouder die het beste wenst voor zijn of haar kind en er alles voor over heeft, weet het niet meer. En de weg naar school moet nog afgelegd worden, wat nu?
Wat wil gezien en gehoord worden?
Er ligt onder de woede altijd een volgende laag aan gevoelens, die gehoord en gezien wil worden. In het heetst van de strijd, wanneer de emotie piekt, is een gesprek onmogelijk. De emoties golven door het lichaam een weg naar buiten. Blijf rustig en blijf zoveel als mogelijk aanwezig bij je kind, zonder jezelf te verliezen, totdat alle emoties eruit zijn.
Emoties versus gevoelens
Emoties zijn het drama, het verhaal wat er wordt gemaakt als er geen gehoor wordt gegeven aan dat wat je kind nodig heeft. Wanneer er weer rust en ruimte is ontstaan, kun je vragen wat er gebeurde. Je zult erachter komen wat er onder die laag van woede verstopt ligt. Is het de teleurstelling, verdriet of angst? Is het iets anders? Neem de tijd om te luisteren, begrip te tonen en erkenning te geven.
Maak ruimte voor alles wat je kind wilt zeggen. Als jouw kind eerlijk en oprecht alles met jou durft te delen, zal je horen wat er werkelijk speelt. Je aanwezigheid alleen al kan voldoende zijn, in de wetenschap dat je kind mag zijn zoals hij is. Daar voelt hij zich veilig, bij jou.
Wil jij meer weten over de communicatie met je kind tijdens lastige momenten? Informatie over zijn of haar emoties versus gevoelens? Op welke manier je zelfvertrouwen, behulpzaamheid en motivatie vergroot? Hoe je bewust keuzes kunt maken? Wat je kind jou wilt vertellen met zijn gedrag, haar houding, zijn of haar emoties?
E-book ‘De liefdevolle ouder’
Zou jij weleens wat inspiratie en praktische informatie kunnen gebruiken van een ouder, die daar is geweest? Een ouder die 21 jaar les heeft gegeven in het basisonderwijs en moeder is van twee tienerdochters. Een kindertolk® en coach die na diverse opleidingen en eigen ervaringen nu precies weet wat ervoor nodig is en sinds 4 jaar graag met jou deelt hoe je dat kunt doen om het geluk te bevorderen van je kind?
Als jouw nieuwsgierigheid is geprikkeld en jij daarover meer wilt lezen? Dan kun je tijdelijk het E-book ‘De liefdevolle ouder’ GRATIS downloaden en ontvangen in je mailbox. Klik hier of ga naar www.grootgelukkindercoaching.nl en meld je aan, dan ontvang je hem direct.
Liefs Lisa Groot
kindertolk® en coach van Groot Geluk Coaching
De kindercoach die de ouder begeleid het kind zélf te begeleiden naar geluk.
P.s. A.s. vrijdagochtend 17-1-2020 wordt de workshop ‘Mijn kind mijn spiegel?’ georganiseerd. Voor meer informatie klik hier.